اهداف تحقیقات در ایران عمده اهداف پرورش قرقاول در ایران ایجاد پرورشگاه های مناسب و مزارع مادر برای تولید تخم های نطفه دار ، رهاسازی تعدادی از این پرنده در مکان هایی که نسل این پرنده در حال انقراض است ، حفظ ذخایر ژنتیکی کشور ، جذب توریست و شکار چیان به مناطق دیدنی و بکر کشور ، تهیه قرقاول برای باغ وحش ها به منظور بازدید عموم و تولید گوشت آن به صورت کاملاً فراگیر جهت عرضه در رستوران ها و فروشگاه های مواد پروتئینی می باشد . استفاده و بهره گیری از پرنده جهت باشگاه های شکار پرنده و تیر اندازی ، شکار با سگ های تعلیمی و پرندگان شکاری و هم چنین سایر فعالیت های دیگر از دیگر اهداف پرورش قرقاول است . تاریخچه پرورش جانورشناسان معتقدند که زیست گاه اولیه قرقاول مشرق زمین ومخصوصاً قفقاز وسواحل دریای خزر است و این موضوع از قدیم مورد تأیید دانشمندان بوده است به طوری که شاردن معروف در جلد دوم سفرنامه خود می نویسد: « آن چه که در دهانه رودخانه ایونی در مجاورت دریای سیاه کاملاً مطابق نوشته*های مورخین باستان یافتم، قرقاول*های شکیل وعظیم آن است که از حیث لطافت در سرتاسر آفاق بی نظیر است و به نظر من چنان پرندگانی با چنین گوشت مطبوع و ذائقه نواز در هیچ جای جهان پیدا نمی شود … » . صرف نظر از نوشته شاردن توجه به نام Faisan نشان می دهد که از کلمه Phase فاز مشتق شده که نام رودخانه ای است که از کوه*های قفقاز سرچشمه می گیرد و امروزه به نام محلی فاکزFachs نامیده می*شود و در گرجستان امروزی جاری است که در قدیم به آن کلشید می گفته اند و پیداست که نام علمی قرقاول معمولی Ph.Colchicus از نام آن گرفته شده است . مارسیال Martial دانشمند و شاعر یونانی در نوشته*های خود ذکر می*کند که قرقاول برای اولین بار از قاره آسیا به یونان برده و سپس از آن جا به سایر کشورهای دیگر منتقل شده است . مورخ مذکور می نویسد که آرگونوت Argonaute قهرمان افسانه ای یونان در سفرهایی که با کشتی معروف و تاریخی خود Argo به نقاط مختلف جهان کرد، موفق شد قرقاول را به همراه حیوانات شگفت آور دیگری به عنوان هدیه برای مردم یونان بیاورد . امروزه نیز با این که قرقاول به تمام نقاط دنیا برده شده است ولی پرنده مذکور تنها در مناطق مرطوب و معتدل و پوشیده از بوته و درخت و جنگل به زاد و ولد پرداخته و به آسانی پرورش می یابد . بعد از یونانی ها، رومی*ها جزو اولین ملل اروپایی بودند که به مطالعه این پرنده پرداختند. در قرون وسطی قرقاول به کشور فرانسه راه یافت و فرانسویان در آغاز بدان خروس لیموژCoq de limoge می گفتند. در اوایل پرورش قرقاول در فرانسه ومتعاقب آن در انگلستان فقط به خاطر استفاده از گوشت لذیذ پرنده بوده است و به این ترتیب به زیبایی پرنده توجه چندانی مبذول نمی شد. علت این امر نیز بیشتر به خاطر علاقمندی شاهان وسرداران آن زمان به خوردن غذاهای خوشمزه و به اصطلاح عادت آنان به پرخوری و شکم پرستی بوده است. آثار موجود نشان می دهد که در اوایل قرن چهاردهم خوردن گوشت قرقاول در فرانسه و اروپا متداول گردید و این علاقمندی به حدی شدید بود که شاهان ترجیح می دادند، پرنده را پس از طبخ با همان پرهای الوان ودم بلند و پاها، بر سر سفره به معرض تماشای مدعوین قرار دهند . شارل هفتم یکی از طرفداران جدی گوشت قرقاول بود و دستور می داد که در تمام میهمانی*های رسمی فقط از گوشت پرنده مزبور استفاده شود . در هرحال پیشرفت پرورش قرقاول در اروپا مدیون فعالیت*های شاهانی نظیر : هنری چهارم، لویی سیزدهم و مخصوصاً لویی چهاردهم و پانزدهم می باشد. گذشته از مصرف گوشت، علاقمندی بسیاری از امپراتوران و سرداران اروپا به شکار و شرکت در مراسم مزبور موجب می گردید که عده ای از افراد به پرورش چنین پرندگانی مأموریت می یافتند و به این ترتیب در ازدیاد طبیعی پرندگان و حیوانات شکاری کوشش و اهتمام لازم به عمل می آمد. به طور کلی باید در نظر داشت که تا قبل از سال ۱۸۶۱ میلادی حداکثر تلاش مأمورین مذکور و هم چنین پرورش دهندگان بر این بود که از راه طبیعی به ازدیاد قرقاول*ها بپردازند و به این ترتیب هیچ گاه اقدامی به منظور پرورش دستی پرنده مزبور به عمل نمی آمد، ولی از آن به بعد به خاطر این که زاد و ولد و تکثیر قرقاول*ها تحت کنترل قرار گرفت و بشر موفق گردید در پرورش این حیوان دخالتی بیش تر نماید، کم و بیش نگهداری قرقاول در نزد پرورش دهندگان رواج یافت و فعالیت مزبور نیز به کارهای دیگر دامپروری افزوده شد. اولین کشوری که در این راه قدم پیش گذارد انگلستان بود . پرورش دهندگان انگلیسی به خاطر این که به تقاضای خریداران داخلی و خارجی این پرنده جواب مثبت بدهند سعی کردند مراکز نسبتاً بزرگی برای پرورش دستی قرقاول تهیه نمایند و کم و بیش از راه وروش*های علمی و صحیح برای پرورش این پرنده پیروی نمایند . خصوصیات پروازی قرقاول در شرایط طبیعی به ندرت پرواز کرده و تنها جهت جابه هایی از مناطق پر تراکم پوشش درختی و علفی یا برای استراحت پرواز های کوتاهی را انجام می دهند . این پرندگان دارای بال های کوچکی نسبت به اندازه بدنشان هستند و برای پریدن به سرعت آن ها را تکان می دهند . چنین وضعیتی باعث می شود که بتوانند به خوبی پرواز کنند . در یک پرواز کامل ممکن است سرعت آن ها به ۵۵ تا ۷۰ کیلومتر در ساعت برسد . این پرنده هنگام احساس خطر معمولاً پرواز نمی کند ، بلکه به سرعت می دود و پنهان می شود . پروازش پر توان و آغاز آن پر سر و صداست . و قادر نیست فاصله طولانی را پرواز کند . گله مولد معمولاً کسانی که برنامه پرورش و آزاد سازی قرقاول را اجرا می کنند و یا تولید کنندگان قرقاول های تاکسیدرمی و فروشندگان جوجه یک روزه ، به یک گله مولد نیاز دارند . درمورد تولید کنندگانی که به منظور تولید گوشت اقدام به پرورش قرقاول می کنند ، نیازی به داشتن گله مولد نیست و اقتصادی تر آن است که با خریداری جوجه یک روزه پرورش قرقاول را آغاز کنند . تخم قرقاول همان طور که قبلا نیز گفته شد ، تعداد تخمی که قرقاول ماده در یک فصل تخمگذاری می گذارد از ۱۳۰-۱۰ تخم متغیر است . تعداد تخم معیار مهمی جهت انتخاب گله مولد است و انتخاب گله ای که حداقل تخم گذاری آن ۶۰ تخم به ازای هر پرنده ماده باشد می تواند قابل قبول باشد . معمولاً پوسته تخم مرغ به رنگ سفید ، آبی ، قهوه ای و سبز زیتونی است که بسته به گونه آنها فرق می کند. زمان تولید مثل : ابتدای بهار
تعداد تخم به ازای هر پرنده در هر فصل : ۴۰
نسبت نگاهداری پرنده ماده به نر : ۱ به ۷
تخم های غیر قابل مصرف : ۱۰-۱۲ ٪
زمان جوجه کشی : اواسط بهار
میزان جوجه در آوری : ۲۵-۲۳ روز
میزان تلفات کل : ۷۰ – ۷۵ ٪
میانگین سن مناسب به منظور فروش : ۲۰-۱۶
وزن زنده : ۵/۲ – ۸/۱کیلو گرم
وزن گوشت فرآوری شده : ۱/۱ – ۸/۱کیلو گرم
میانگین وزن گوشت فرآوری شده : ۵/۱ کیلو گرم سیستم های پرورش سیستم های پرورش قرقاول در دنیا به سه شکل تقسیم می شود :
- سیستم انفرادی
- سیستم آزاد
- سیستم متراکم
سیستم های پرورش سنتی در انگلستان و استرالیا بیش تر از نوع انفرادی بوده و در ایالات متحده سیستم پرورش از نوع آزاد می باشد . امروزه تقریبا کلیه واحدهای صنعتی پرورش قرقاول از ترکیبی از سیستم متراکم و آزاد استفاده می کنند . باید توجه کرد که انتخاب هر کدام از این سیستم ها بستگی به تعداد پرنده ها و نیز میزان فضای در اختیار دارد . انواع مختلف دانخوری و آبخوری را نیز می توان بسته به سلیقه استفاده نمود . با توجه به این که در سیستم متراکم تمام عوامل در اختیار ماست ، اعمال مدیریت راحت تر و مطمئن تر خواهد بود . به این معنی که می توان با کنترل دما ، نور ، تهویه ، میزان غذای مصرفی و … نتیجه بسیار بهتری نسبت به سایر سیستم ها گرفت . نیاز های تغذیه ای نیاز های غذایی قرقاول هنوز کاملاً مشخص نشده است . در گذشته جیره هایی که برای بوقلمون ها تنظیم شده بود ، برای این پرنده مورد استفاده قرار می گرفت که نتایج خوبی نیز به همراه خواهد داشت . بنابراین اگر تولیدکنندگان نتوانند جیره های تغذیه ای مخصوص قرقاول ها را تهیه کنند، کرامبل های بوقلمون می تواند استفاده شود . در مورد پرندگانی که جهت آزاد سازی به منظور شکار پرورش داده می شوند ، رشد سریع یا حداکثر وزن بدن ملاک عمل نیست ، ولی این مورد جهت پرندگانی که برای گوشت و یا تخم پرورش داده می شوند . دوره های تغذیه ای قرقاول به چهار دوره آغازین ، رشد ، نگهداری و تخمگذاری تقسیم می شود . جیره آغازین تا سن ۴ هفتگی و سپس جیره رشد تا ۱۲ هفتگی و یا تا زمان ارسال پرنده به بازار (۱۶ هفتگی ) به عنوان پرنده گوشتی ، مورد استفاده قرار می گیرد. جیره نگهداری از سن ۱۲ هفتگی به بعد ، جهت پرندگانی که به منظور آزاد سازی و شکار پرورش داده می شوند ، استفاده می شود. خصوصیات جیره های غذایی قرقاول در دوره های مختلف
دوره |
آغازین |
رشد |
نگهداری |
|
سن ( هفته ) |
۴- ۰ |
۱۲- ۴یا ۱۶- ۴ |
۱۲تا آزاد سازی |
|
پروتئین خام |
۲۷ |
۲۱ |
۱۵ |
|
انرژی قابل متابولیسم ( kcal/kg ) |
2950 |
2950 |
2750 |
|
کلسیم ( ۰/۰) |
۳۰/۱ |
۱۰/۱ |
۸۵/۰ |
|
فسفر قابل استفاده ( ۰/۰ ) |
۶۰/۰ |
۴۸/۰ |
۴۲/۰ |
|
سدیم ( ۰/۰ ) |
۱۸/۰ |
۱۸/۰ |
۱۸/۰ |
|
متیونین ( ۰/۰ ) |
۶۰/۰ |
۴۶/۰ |
۳۵/۰ |
|
متیونین + سیستسن ( ۰/۰ ) |
۱۰/۱ |
۸۲/۰ |
۶۴/۰ |
|
لیزین ( ۰/۰ ) |
۵۰/۱ |
۱۰/۱ |
۷۸/۰ |
|
ترئونین ( ۰/۰ ) |
۱۰/۱ |
۸۶/۰ |
۶۵/۰ |
|
تریپتوفان ( ۰/۰) |
۲۶/۰ |
۲۳/۰ |
۲۰/۰ |
|
ویتامین ها در هر کیلو گرم خوراک | ||||
ویتامین IU) A) |
7000 |
|||
ویتامینIU) D) |
2500 |
|||
ویتامین IU) K) |
40 |
|||
ویتامین IU) E) |
2 |
|||
تیامین (mg) |
1 |
|||
ریبو فلاوین (mg) |
6 |
|||
پیریدوکسین(mg) |
3 |
|||
اسید پانتو تنیک (mg) |
5 |
|||
اسید فولیک (mg) |
1 |
|||
بیوتین(mg) |
100 |
|||
نیاسین(mg) |
40 |
|||
کولین (mg) |
200 |
|||
ویتامین (۱۲B (mg |
10 |
|||
املاح کم مصرف (در هر کیلو گرم خوراک ) | ||||
منگنز (mg ) |
۷۰ |
|||
آهن (mg) |
40 |
|||
مس(mg) |
10 |
|||
روی (mg) |
80 |
|||
سلنیوم (mg) |
0/3 |
|||
ید (mg) |
0/4 |
مکمل های غذایی
در حالت طبیعی هیچ مکمل غذایی به صورت اضافی لازم نیست . اگر جوجه ها در شرایط خوبی نباشند ، شاید نتوانند غذای کافی بخورند و از این لحاظ دچار کمبود ویتامین ها و املاح می شوند . بنابراین می توان مکمل های ویتامینی و املاح مایع را برای چند روز در آب آشامیدنی آن ها تجویز نمود .
قرقاول ها غذای سبز تازه را دوست دارند . اگر چه در صورت متعادل نمودن خوراک و اضافه کردن پیش مخلوط به جیره غذاهای سبز لازم نمی شوند . با این حال خوشه های نرسیده گندم ، برگ های کاهو ، کلم و بعضی علفهای هرز می توانند به عنوان مواد سبز تازه مورد تغذیه قرار گیرند .
یک قرقاول از سن یک روزگی تا سن عرضه به بازار (حدود ۱۶ هفتگی ) حدود ۵ کیلو گرم غذا مصرف می کند . در این سن ، پرندگان نر به طور میانگین وزنی حدود ۲۵/۱ کیلو گرم و ماده ها حدود ۱ کیلو گرم خواهند داشت . ضریب تبدیل غذایی حدود ۵/۴ برای مخلوط هر دو جنس به دست می آید که در مقایسه با سایر پرندگان پرورشی نسبت بالایی است .
سن ( هفته ) |
مقدار سنگریزه |
۴-۰ |
۲۵۰ گرم به ازای ۱۰۰پرنده برای یک هفته |
۱۶-۵ |
۲۵۰ گرم به ازای ۱۰۰پرنده برای یک هفته |
فراهم کردن آب و غذا
هم زمان با ورود جوجه ها در سالن پرورش ، باید آب و غذای تازه برای آن ها فراهم نمود . برای تشویق جوجه ها به غذا می توان خوراک را روی روزنامه و مقوا و یا سینی های کم عمق در اختیار آن ها قرار داد . دانخوری های استاندارد اتوماتیک ماکیان برای پرورش متراکم و نیمه متراکم قرقاول مناسب هستند .
دانخوری ها و آبخوری های رنگی به منظور تشویق پرنده ها ، به دلیل جذب پرنده ها مفید ارزیابی می شود . از ۴ روزگی به بعد می توان از دانخوری های دائمی در کنار سینی ها بهره برد . سینی ها را می توان در سن ۷ روزگی برداشت و دانخوری های دائمی را جایگزین کرد .
ظروف آبخوری مخصوص جوجه ها و یا برخی آبخوری های آویز می توانند برای روزهای ابتدایی در اختیار جوجه ها قرار گیرند . برای پرندگان بزرگ تر آبخوری های آویز مناسبند . به ازای هر جوجه ۵/۱ سانتی متر فضای آبخوری و ۸/۳ سانتی متر فضای دانخوری در نظر گرفته می شود . دو برابر این ارقام جهت مولدین لازم است . در جدول زیر میزان آبخوری و دانخوری مورد نیاز به ازای هر پرنده در سنین مختلف آورده شده است .
دمای آب در ۳ روز اول باید در حدود ۲۰ درجه سانتی گراد باشد . پس از آن دمای آب را کاهش می دهند و آب خنک در اختیار جوجه ها قرار می گیرد . آبخوری ها روزانه تمیز و ضد عفونی شده و آب تازه در اختیار پرنده ها قرار می گیرد. در شش هفته اول به ازای هر ۲۵ پرنده یک آبخوری یک لیتری و پس از هفته ششم به ازای هر ۲۵ پرنده یک آبخوری ۹ لیتر ی نیاز است . هرگز برای تغذیه نباید از ظروف پوسیده ، داراب قارچ و کپک و مشکوک استفاده کرد .
کنترل پرواز
قرقاول ها پرندگانی عصبی هستند و در عین حال قدرت خوبی جهت پرواز دارند . بنابراین باید در سالن و محوطه کاملاً پوشیده نگداری گردند . اگر این پرندگان در تنش قرار گیرند ، فرار می کنند و گرفتن آن ها مشکل است و ممکن است به مناطق دوری پرواز کرده و از دسترس خارج گردند . هم چنین یکی از مواردی که باعث مرگ و میر پرنده می شود پرواز سریع پرنده به طرف توری های اطراف است که جهت پیش گیری ، بهتر است یکی از بال های پرنده بسته و یا پرهای آن کوتاه گردد . پرواز این پرندگان می تواند با چیدن پرها و استفاده از نوار یا تسمه کنترل گردد .
بیماری ها
بیماری های ویروسی
- نیوکاسل
- لارنگو تراکئیت عفونی
- عفونت طحال مرمری
- عفونت روتا ویروسی
- آبله
- آنفلوانزای پرندگان
- آنسفالیت ویروسیاسبی
- لکوز لمفوئید
بیماری های باکتریایی
- سالمونلوز
- عفونت مایکوپلاسمایی
- بوتولیسم
- کریزای عفونی
بیماری انگلی
- انگل های داخلی
- کوکسیدیوز
- هگزامیتیازیس
- کرم گرد
- سینگاموس
- کاپیلاریا
- هتراکیس
- انگل های خارجی
- شپش
- جرب
- بیماریهای قارچی
- آسپرژیلوز
- بیماری های متفرقه
- کانی بالیسم
- خمیدگی پنجه ها
با سلام
بنده یه فضایی تو کارگاهم دارم و میخوام اختصاص بدم به پرورش پرندگان زینتی . میشه کمکم کنید؟ تهران هستم ...